Filteren op

Lengte

Lengte

Prijs

Prijs

  • € 14,00 - € 15,00

Levering

Zweeds rabat

Zweeds rabat wordt veel gebruikt voor gevelbekleding en schuttingen. Het zijn taps toelopende, houten planken die je zo monteert dat ze iets overlappen. Dit geeft een strak effect en zorgt ervoor dat regenwater goed wegloopt. In principe zijn er veel verschillende soorten rabatdelen, maar Zweeds rabat is tegenwoordig ontzettend populair. Het is overgewaaid uit Zweden waar je het heel vaak ziet als gevelbekleding. Wij leveren deze rabatdelen van douglas of lariks.

Actieve filters

Wat maakt Zweeds rabat anders? 

De meest bekende rabatdelen zijn waarschijnlijk puntschroten (de bekende ‘tuinhuisjesplanken’) en vloeren met veer en groef (zoals laminaat). Zweeds rabat is net even anders. Het zijn planken die taps toelopen en aan de bovenzijde een uitgevreesde groef hebben waar de bovenliggende plank precies in ‘wegvalt’. Hierdoor krijg je een strak, gepotdekseld effect. Potdekselen is hoe dan ook al populair is vanwege de robuuste uitstraling, je ziet het daarom ook vaak terug bij het werken met schaaldelen (LINK).  

Voordelen 

Zweeds rabat wordt zo gemonteerd dat het regenwater goed wegloopt, waardoor het hout langer meegaat. Het is ook gemakkelijker te monteren, omdat de planken taps toelopen en precies in de uitgevreesde groef vallen. Gewone planken kun je ook potdekselen door ze wat te laten overlappen, maar wil je deze mooi verwerken, dan komt daar nog het een en ander aan passen, meten en zagen bij kijken. Bij Zweeds rabat zaag je alleen de kopse kant op maat, het is daardoor niet alleen mooi om te zien, maar ook snel te monteren. 

Waarvoor gebruiken 

Zweeds rabat wordt vaak gebruikt voor gevelbekleding van o.a. huizen, garages en veranda's. Daarnaast is het ook populair voor schuttingen, lage afrasteringen etc. Het is net even wat luxer en niet zo veelgebruikt als bijvoorbeeld de gewone puntschroten die we overal en nergens tegenkomen.  

Maten en materiaal 

Wij leveren Zweeds rabat van douglas of lariks, dit hout gaat 10-15 jaar mee. De planken hebben een kopmaat van 27x140 mm en zijn leverbaar in 3, 4 en 5 meter lengtes.  

Tips 


Zet je de planken in zwarte beits? Kies dan ook schroeven met zwarte koppen, deze vallen minder op dan normale schroeven die licht weerkaatsen. Voor een schutting van Zweeds rabat raden we aan om genoeg sterke palen te plaatsen waar je de delen op monteert. Je maakt nl. een dichte schutting, waardoor de wind niet ‘weg’ kan en er nogal wat kracht op de palen komt. Monteer de laatste plank ook zo'n 6-8 cm boven de grond, zodat deze kan droogwaaien wanneer nodig. 

Wist je dat je bij ons ook terecht kunt voor palen van douglas en lariks? Of je nu Zweeds rabat gebruikt voor gevelbekleding, een schutting, afrastering of iets anders, wij helpen je op weg met kwaliteitsmateriaal!