Klik hier om een offerte aan te vragen

Gekloofd haardhout kopen doe je bij Houthandel & Zagerij Tijsma uit Noardburgum. Ons haardhout is verkrijgbaar in 2 soorten: een mix van hoofdzakelijk berken-, essen- en eikenhout in wisselende verhoudingen, of een levering van alleen Zweeds berkenhout.  

Berkenhout brandt ‘schoon’ en heeft weinig zuurstof nodig, waardoor de kachel en pijp minder vervuilen. Het heeft een hoog warmtevermogen en door de witte schors begint het gemakkelijk te branden. Dit hout geeft mooie, rustige vlammen en relatief weinig as.  

Essenhout is heel populair als haardhout, omdat het een mooie vlam geeft, niet spat, lang brandt en veel warmte afgeeft. Het is ook erg geschikt voor grotere haarden en geeft weinig aanslag in de kachelpijp en op de ruiten. 

Eikenhout brandt ook traag waardoor het veel warmte afgeeft. Door het levendige, knisperende vlammenspel is het bij uitstek geschikt voor een gesloten haard. Het ontsteekt wat minder gemakkelijk dan bijvoorbeeld berkenhout, maar als het eenmaal brandt, is het prachtig om te zien. Tip: start de haard met berkenhout en als de kachel goed warm is en je genoeg hete kolen hebt, ga dan over op eikenhout. 

Natuurlijk drogen of in de oven 

Wij leveren alleen natuurlijk gedroogd haardhout dat bij ons in de opslag al een droogperiode heeft gehad en thuis nog verder moet drogen. We adviseren om het hout rond maart te bestellen, zodat dit in het komende stookseizoen klaar is voor gebruik. Wij zijn groot voorstanders van dit natuurlijke droogproces, want ovengedroogd hout is niet alleen duurder dan natuurlijk gedroogd hout, maar is ook minder milieuvriendelijk door de transportkosten en het hoge energieverbruik tijdens het drogen. 

Opslag  

Nadat de stammen bij ons in de opslag al een tijdlang hebben gedroogd, kloven we het voor je op 25 cm lengte en kun je ervoor kiezen het zelf op te halen of thuis te laten storten. Om het goed verder te laten drogen, adviseren we om het op te stapelen op een plek waar de zon en (vooral) wind het verder drogen. Een garage of tuinhuisje als opslag waar de wind geen vrij spel heeft is dus minder geschikt dan een overkapping of carport. 

Bestellen  

Door schaarste in de aanvoer van haardhout en het wisselende aanbod, kun je het beste contact met ons opnemen voor de actuele samenstelling en houtsoortenverhouding. Ook kunnen we je dan meer vertellen over de huidige prijzen en bezorgkosten van ons. Om gekloofd haardhout te bestellen kun je contact met ons opnemen (dat kan via het offerte aanvraag formulier of door de bellen of mailen).  

Klik hier om een offerte aan te vragen