Filteren op

Lengte

Lengte

Prijs

Prijs

  • € 7,00 - € 8,00

Levering

Schaaldelen

Schaaldelen (ook wel boomstamplanken of schorsplanken genoemd) van douglas of lariks haal je bij Houthandel & Zagerij Tijsma uit Noardburgum. Dit hout is erg geschikt voor buitengebruik, omdat het vol hars zit en daardoor lang meegaat. 

Actieve filters

Schaaldelen

€ 7,04 Prijs

Schaaldeel, prijs per meter € 2,35 incl. BTW

Verkrijgbaar in lengtes van 3, 4 en 5 meter. 

Wat zijn schaaldelen? 

Boomstamplanken, een van de andere namen voor schaaldelen, geeft misschien wel de duidelijkste definitie van deze planken waarbij je aan beide kanten nog een stuk schors ziet. Door deze schorsranden hebben ze een stoere, robuuste uitstraling die erg gewild is voor bijvoorbeeld een afdak, tuinhuisje of schutting. De planken zijn niet overal even breed (een boom is immers ook niet zo recht als een plank) en gecombineerd met de bast geeft dit het geheel een landelijke stijl en een robuuste uitstraling.  

Schaaldelen van douglas en lariks 

Wij zijn gespecialiseerd in douglas en lariks, schaaldelen van deze houtsoorten gaan jarenlang mee door het vele hars dat ze bevatten (hierdoor worden de planken na verloop van jaren ook harder en gaan ze nog langer mee). Daarnaast vergrijst het hout wat een natuurlijke look geeft. Eventueel kun je dit tegengaan door het hout te beitsen.  

Douglas en lariks zijn 2 aparte bomen, waarbij douglas de kenmerkende rozerode kleur heeft en lariks meer richting geelbruin gaat. Beide zijn watervaste, duurzame houtsoorten die, omdat ze zo vergelijkbaar zijn, vaak door elkaar worden gebruikt. Toch zijn er ook een aantal verschillen, meer hierover lees je op onze speciale pagina over douglas- en larikshout (LINK). 

Potdekselen 

Omdat de boomstamplanken niet overal even breed zijn, zijn ze ideaal om te potdekselen. Dit betekent dat je de schaaldelen wat over elkaar heen laat vallen, vooral bij een schutting geeft dit extra privacy omdat niemand door de schutting kan kijken. Ook druipt regenwater zo sneller van het hout, waardoor het langer meegaat.  

Het is wel belangrijk om de onderste plank (die je als eerste monteert) niet te dicht op de grond te doen. Houd een hoogte van 6-8 cm aan, vanaf de bodem gemeten. Dan kan de wind onder de schutting door waaien en staan de onderste schaaldelen in natte periodes niet met de voeten in het water (hierdoor kunnen ze gaan rotten). 

Maten 

Schaaldelen van douglas en lariks zijn tussen de 15 en 25 cm breed, afhankelijk van de boom waaruit ze zijn gezaagd. Wij leveren boomschorsplanken in een lengte van 3, 4 of 5 meter. Omdat we onze planken zelf zagen uit boomstammen, kunnen we ook maatwerk leveren (tot 6 meter lang). Dus zoek je een afwijkende maat? Laat het ons dan weten. 

Vragen? 

Heb je vragen over onze producten? Neem dan contact op! Wij helpen je graag verder en zijn jouw betrouwbare adres voor boomstamplanken en schaaldelen van douglas en lariks.